
STATE OF WISCONSIN 
 

TAX APPEALS COMMISSION 
______________________________________________________________________________ 

 
PAINTBALL DAVE’S, INC.,     DOCKET NO. 07-S-145(P) 
                 
    Petitioner,           
 
vs.                 RULING AND ORDER 
         GRANTING PARTIAL 
WISCONSIN DEPARTMENT OF REVENUE,    SUMMARY JUDGMENT 
 
    Respondent.     
______________________________________________________________________________ 
   
  DAVID C. SWANSON, ACTING CHAIRPERSON: 

  This case comes before the Commission on the motion of the Wisconsin 

Department of Revenue (the “Department”) for partial summary judgment.1

  Having considered the entire record, including the motion, affidavits, 

exhibits and briefs of the parties, and acting pursuant to Wis. Stat. § 73.01(4)(em)2, the 

  Attorney 

Robert C. Stellick, Jr. represents the Department and has filed a brief with an affidavit 

and exhibits in support of the motion.  Attorney Steven C. McGaver of Gimbel, Reilly, 

Guerin & Brown represents petitioner, Paintball Dave’s, Inc., a Wisconsin corporation 

(“PDI” or “Paintball Dave’s”), and has filed a brief in response to the motion with a 

supporting affidavit and exhibits.   

                                                           
1 On August 15, 2007, the Department filed a motion to dismiss the petition for failure to state a claim 
upon which relief can be granted pursuant to Wis. Stat. § 802.06(2)6, with a supporting brief.  On 
September 28, 2007, petitioner filed its brief with supporting affidavit and exhibits in response to the 
motion.  On October 12, 2007, the Department filed its reply brief with supporting affidavit and exhibits, 
and converted its motion to a motion for partial summary judgment, since both parties have filed 
affidavits and exhibits regarding the motion.  See, Wis. Stats. §§ 802.06(3) and 802.06(2)(b); see also, Mrotek, 
Inc. v. Dep't of Revenue, Wis. Tax Rptr. (CCH) ¶ 400-315 (WTAC 1997) and City of Milwaukee v. Dep't of 
Revenue, Wis. Tax Rptr. (CCH) ¶ 400-405 (WTAC 1999). 
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Commission hereby finds, rules and orders as follows: 

 JURISDICTIONAL AND MATERIAL FACTS 

1. By notice dated June 4, 2006, the Department issued an assessment 

of use tax and interest to PDI for the years 2001 through 2004 (the “period at issue”) in 

the total amount of $32,325.98, which consisted of use tax in the amount of $23,867.35 

and interest in the amount of $8,458.63 (the “assessment”).  (Affidavit of Robert C. 

Stellick, Jr. dated Oct. 11, 2007, Ex. 1.)  

  2. The Department received PDI’s petition for redetermination on 

August 3, 2006.  (Stellick Aff., Ex. 2.) 

3. By Notice of Action dated June 23, 2007, the Department granted in 

part and denied in part PDI’s petition for redetermination.  The Notice stated that the 

total amount of the assessment had been adjusted to $34,031.06, including tax in the 

amount of $22,972.32 plus interest in the amount of $11,058.74.  (Stellick Aff., Ex. 3.) 

  4. On July 16, 2007, PDI filed a petition for review of the Department’s 

denial of its petition for redetermination with the Commission.   

  5. PDI operates indoor and outdoor facilities where individuals and 

groups come to purchase paintballs and play paintball games.  (Affidavit of David 

Rudig, owner and operator of Paintball Dave’s, Inc., dated Sep. 26, 2007.) 

  6. For such games, people come to Paintball Dave’s for the purpose of 

purchasing paintballs and utilizing its equipment to play paintball, a type of capture the 

flag game, where one team tries to obtain the flags of the other team before all of its 

members are hit with splattering paintballs, an indication that they have been shot and 
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are no longer in the game.  (Rudig Aff., ¶ 2.) 

  7. Customers buy game packages which include the purchase of at 

least 100 paintballs and the use of paintball gear, including helmets, eye protection 

devices, protective coverings for clothing and paintball guns.  (Rudig Aff., ¶ 3.) 

  8. In order for patrons to use the paintball guns in a game, they need a 

paintball and a carbon dioxide cartridge to power the gun and paintballs.  Generally, 

100 to 250 paintballs are sold to the customer, with the exact number depending on the 

type of package.  PDI charges and remits sales tax on its sales of these game packages.  

(Rudig Aff., ¶ 4.) 

  9. If additional paintballs are necessary, they can be purchased 

separately by the customer. Customers pay sales tax on all purchases of paintballs 

outside of game packages.  (Rudig Aff., ¶¶ 5, 14.) 

  10. Many different groups of customers buy game packages at 

Paintball Dave’s.  Some are corporations providing recreational activities for their 

employees or clients.  Others are individuals or groups of individuals who simply 

desire to participate in the paintball games.  (Rudig Aff., ¶ 6.) 

  11. According to Mr. Rudig, PDI’s customers “play the paintball game 

because they desire to play a game where the skill of aiming and hitting a moving target 

is confirmed by the splattering of a paintball over the opponent’s garb.  People are 

willing to pay significant sums of money to play paintball games at Paintball Dave’s 

because Paintball Dave’s provides them the opportunity to shoot at someone else in a 

safe environment.”  (Rudig Aff., ¶ 7.) 
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  12. Paintballs cannot be reused for any purpose or resold to another 

customer after they are shot from a paintball gun.  (Rudig Aff., ¶ 9.) 

  13. PDI sells paintballs separately from its sales of game packages, 

including sales of additional paintballs to customers participating in games at Paintball 

Dave’s and sales to the general public through its retail store and at event venues such 

as the Wisconsin State Fair and the Milwaukee Journal-Sentinel sports show.  (Rudig Aff., 

¶¶ 11-12.) 

14. PDI alleges that its sales of paintballs separate from packages 

account for at least 20% of PDI’s total paintball sales in a given year.2

  15. PDI did not pay sales tax on its purchases of paintballs on the 

grounds that the paintballs were purchased for resale to PDI’s customers.

  (Rudig Aff., ¶ 13.) 

3

16. The Department assessed PDI for use tax on its purchases of 

paintballs that were later provided by PDI to its customers with their purchases of game 

packages on the grounds that the paintballs were incidental to PDI’s sales of paintball 

game admissions. 

  

ISSUE 

  Can PDI claim a resale exemption from sales and use tax on its purchases 

of paintballs that it provided to customers as part of game packages it sold during the 

period at issue, on the grounds that the paintballs provided with the packages were not 

incidental to the customers’ purchases of PDI’s services? 

                                                           
2 The parties have agreed to hold in abeyance the issue of how many paintballs were sold separately from 
game packages during the period at issue pending the resolution of the issue discussed herein. 
3 See, Wis. Stat. § 77.51(14). 
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CONCLUSION OF LAW 

  PDI’s purchases of paintballs that it provided to customers as part of game 

packages it sold during the period at issue were not eligible for a resale exemption, 

because the paintballs provided with the packages were incidental to the customers’ 

purchases of PDI’s services. 

RULING 

A summary judgment motion will be granted if the pleadings, 

depositions, answers to interrogatories, and admissions on file, together with the 

affidavits, if any, show that there is no genuine issue as to any material fact and that the 

moving party is entitled to a judgment as a matter of law.  Wis. Stat. § 802.08(2).  A 

party moving for summary judgment has the burden to establish the absence of a 

genuine, that is, disputed, issue as to any material fact.  Grams v. Boss, 97 Wis. 2d 332, 

338-39, 294 N.W.2d 473 (1980).    

In this case, the Department has moved for partial summary judgment on 

the specific legal question stated above.  PDI disputes the Department’s interpretation 

of applicable law, but does not argue that there is a genuine issue as to any material fact 

bearing on this issue.  Consequently, this is purely a question of law and summary 

judgment is appropriate with respect to this issue. 

PDI does not dispute that its sales of paintball game packages are, at least 

in part, sales of admissions to amusement, athletic, entertainment or recreational events 

or places that are subject to the Wisconsin sales tax on services under Wis. Stat. § 77.52, 

which provides, in relevant part, as follows: 
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(2)  For the privilege of selling, performing or furnishing the 
services described under par. (a) at retail in this state to 
consumers or users, a tax is imposed upon all persons 
selling, performing or furnishing the services at the rate of 
5% of the gross receipts from the sale, performance or 
furnishing of the services. 
 

(a) The tax imposed herein applies to the following types 
of services: 
 

* * * 
2. a. . . ., the sale of admissions to amusement, 
athletic, entertainment or recreational events or 
places . . . including the sale or furnishing of use of 
recreational facilities on a periodic basis or other 
recreational rights, . . . . 

 
* * * 

(2m)(a)  With respect to the services subject to tax under sub. 
(2), no part of the charge for the service may be deemed a 
sale or rental of tangible personal property if the property 
transferred by the service provider is incidental to the 
selling, performing or furnishing of the service, . . . . 
 

Wis. Stat. § 77.52. 
 

 For these purposes, “incidental” is defined as follows: 

For purposes of . . . s. 77.52(2m) “incidental” means 
depending upon or appertaining to something else as 
primary; something necessary, appertaining to, or 
depending upon another which is termed the principal; 
something incidental to the main purpose of the service. 
Tangible personal property transferred by a service provider 
is incidental to the service if the purchaser’s main purpose or 
objective is to obtain the service rather than the property, 
even though the property may be necessary or essential to 
providing the service. 
 

Wis. Stat. § 77.51(5) (emphasis added). 
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 The Administrative Code provides certain additional guidance: 

 (1) GENERAL. When a transaction involves the transfer of 
tangible personal property along with the performance of a 
service, the true objective of the purchaser shall determine 
whether the transaction is a sale of tangible personal 
property or the performance of a service with the transfer of 
property being merely incidental to the performance of the 
service. If the objective of the purchaser is to obtain the 
personal property, a taxable sale of that property is involved. 
However, if the objective of the purchaser is to obtain the 
service, a sale of a service is involved even though, as an 
incidence to the service, some tangible personal property 
may be transferred. 
 

Wis. Admin. Code § Tax 11.67(1).       
  
(2) RECEIPTS AND PURCHASES OF PERSONS 
PROVIDING SERVICES.   
 
(a) Since persons engaged in the business of furnishing 
services are consumers, not retailers, of the tangible personal 
property which they use incidentally in rendering their 
services, tax applies to the sale of the tangible personal 
property to them. 
  

Wis. Admin. Code § Tax 11.67(2)(a). 

During the period at issue, PDI did not pay sales tax on its purchases of 

paintballs on the basis that it was purchasing the paintballs for resale.  The Department 

assessed PDI for use tax on its purchases of paintballs that were later provided by PDI 

to its customers with their purchases of game packages on the grounds that the 

paintballs were incidental to PDI’s sales of admissions to paintball games. Thus, the 

issue in this matter submitted for partial summary judgment is whether the paintballs 

PDI provided with game packages were incidental to PDI’s sales of admissions to an 

amusement, athletic, entertainment or recreational event or place under Wis. Stat. § 



 8 

77.52(2m)(a).   

PDI argues that paintballs are not incidental to the game packages, 

because the paintballs are an essential element of these packages.  The paintball games 

could not be played without paintballs, which indicates that PDI’s customers were 

paying both for admission to the game and for paintballs.  In addition, PDI collected 

and remitted sales tax on the entire sale price of each game package.  PDI argues that 

the Department’s position unreasonably focuses on the form of these transactions, as 

opposed to their substance, since its customers paid sales tax on the entire price of each 

package. 

In support of its motion, the Department argues that PDI’s customers 

purchased its game packages in order to obtain admission to paintball games, not to 

acquire paintballs.  Consequently, under the applicable statutes and rules, the paintballs 

were incidental to the sales of admissions, and PDI’s purchases of these paintballs were 

thus ineligible for the claimed resale exemption from sales and use tax.  The 

Department further argues that this is not a question of valuing form over substance, 

because there are two separate transactions at issue, PDI’s purchases of the paintballs 

and its sales of the related services. 

The record and the law support the Department’s position.  PDI has 

shown that its customers come to Paintball Dave’s to play paintball games, and that 

they could not play these games without paintballs.  Unfortunately for PDI, these facts 

also prove that PDI was not permitted to claim a resale exemption for its purchases of 

the paintballs in question under the applicable statutes and rules.  
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Under Wis. Stat. § 77.52(2m)(a), no part of a charge for admission “may be 

deemed a sale or rental of tangible personal property if the property transferred by the 

service provider is incidental to the selling, performing or furnishing of the service.”  

The applicable definition of “incidental” states, in part:  “Tangible personal property 

transferred by a service provider is incidental to the service if the purchaser’s main 

purpose or objective is to obtain the service rather than the property, even though the 

property may be necessary or essential to providing the service.”  Wis. Stat. § 77.51(5) 

(emphasis added).  When a transaction involves the purchase of both a service and 

tangible personal property, “if the objective of the purchaser is to obtain the service, a 

sale of a service is involved even though, as an incidence to the service, some tangible 

personal property may be transferred.”  Wis. Admin. Code § Tax 11.67(1).  The record 

shows that PDI’s customers come to Paintball Dave’s and purchase game packages in 

order to play paintball, not to purchase paintballs.  Thus, the paintballs provided with 

the packages at issue were incidental to the sales of PDI’s services. 

“Since persons engaged in the business of furnishing services are 

consumers, not retailers, of the tangible personal property which they use incidentally 

in rendering their services, tax applies to the sale of the tangible personal property to 

them.”  Wis. Admin. Code § Tax 11.67(2)(a).  As the provider of the services in question, 

PDI was the consumer of the paintballs used in providing its game packages, and thus 

it could not claim a resale exemption on its purchases of the paintballs at issue and is 

liable for the use tax claimed in the assessment.  See, Wis. Stat. §§ 77.52(15). 
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In prior cases under Wis. Stat. § 77.52, the Commission and the courts 

have reached similar conclusions concerning the application of use tax to tangible 

personal property provided incidentally to admissions to amusement, athletic, 

entertainment or recreational events or places.  In Wis. Dep’t of Revenue v. Milwaukee 

Brewers, 111 Wis. 2d 571, 331 N.W.2d 383 (1983), the Supreme Court held that the 

Milwaukee Brewers baseball club’s purchases of (1) various promotional items given to 

customers and (2) admission tickets were not purchases for resale to the Brewers’ 

customers, but were instead purchases subject to use tax, because the promotional items 

and tickets were incidental to the customers’ purchases of admissions to Brewers’ 

games.   

Similarly, in Thumb Fun, Inc. v. Wis. Dep’t of Revenue, Wis. Tax Rptr. (CCH) 

¶ 202-465 (WTAC 1984), the Commission held that an amusement park operator could 

not claim a resale exemption for its purchases of tickets for use with its “skee ball 

machine.”  In that case, the taxpayer’s skee ball machine was a coin-operated game that 

dispensed tickets to customers, with the number of tickets depending upon the skill of 

the customer at playing the game.  The customer could redeem these tickets for various 

prizes.  Like PDI, the taxpayer claimed that it purchased the tickets for resale and that 

these purchases were therefore exempt from sales and use tax.  The Commission held 

that such purchases were not purchases for resale.   
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The facts in these two cases are very similar to the facts at issue in this 

case, and the application of the law is the same.  Therefore, on the grounds discussed 

herein, 

IT IS ORDERED 

1. The Department’s motion for partial summary judgment is 

granted.   

2. The Department’s motion for the Commission to assess damages 

under Wis. Stat. § 73.01(4)(am) is denied.4

3. The Commission will contact the parties within approximately 30 

days to arrange a telephone status conference to discuss the remaining issues in this 

matter. 

 

  Dated at Madison, Wisconsin, this 9th day of April, 2008. 

     WISCONSIN TAX APPEALS COMMISSION 
 
 
             
     David C. Swanson, Acting Chairperson 
 
 

                                                           
4 In its reply brief, the Department requests that the Commission consider assessing such damages, on the 
grounds that PDI’s arguments are frivolous or groundless, which the Commission construes as a motion. 


